Bloedluis beheersen

Wat is bloedluis?

Bloedluis (ook wel vogelmijt genoemd) is een ectoparasiet van vogels (waaronder pluimvee), waardoor de schade die de luis oplevert voor de mens van economisch van belang is. Het zijn kleine beestjes van ongeveer 0,5 tot 1,0 mm groot, die het bloed langzaam uit de kip zuigen. De luis voedt zich ‘s nachts met het bloed van rustende en slapende vogels. Overdag verbergen ze zich uit het zicht en licht, waar ze paren en eieren leggen.

Gunstigte omstandigheden

Onder gunstige omstandigheden duurt de voortplantingscyclus van de luis 7 dagen en is een explosieve groei van de populatie in korte tijd mogelijk, wat een negatief effect heeft op de aangetaste vogelpopulatie. Vooral warmte en vocht zijn gunstige omstandigheden voor de luis. In de zomer is het dan ook vaak raak. Bloedluis kan tot 10 maanden overleven in een leeg vogelverblijf, vandaar dat het ontsmetten van dit soort hokken zorgvuldig dient te gebeuren.

De termen Dermanyssus gallinae, (rode) vogelmijt, red poultry mite, Rote Geflügelmilbe en poux rouges des volailles verwijzen allemaal naar hetzelfde vervelende beestje.

Meer informatie vindt u onder het kopje symptonen van bloedluis bij kippen.

Bloedluis symptonen

Bloedluis Symptonen

Bloedluis Symptonen

Hoewel er geen directe symptonen te zien zijn, zijn er wel een aantal signalen die op bloedluis kunnen duiden. Door de beten krijgen de kippen bultjes die licht jeuken. Een van die signalen is dus dat de kippen regelmatig met de snavel in hun veren pikken, vooral rondom de buik. De kip heeft een ontzettende jeuk en als er geen beheersing plaatsvindt wordt zij letterlijk doodgezogen. Getroffen kippen hebben ook een hogere voedselopname, wat een flinke kostenpost kan betekenen voor de pluimveehouder. Daarnaast kan ook aanwezige irritatie of huidirritatie bij de pluimveehouder een signaal van bloedluis bij kippen zijn.

Enorme Schade

Bloedluis bij kippen is de laatste jaren explosief gestegen en dit betekent een enorme schadepost voor de pluimveehouderij. In Nederland wordt de totale schade in de pluimveehouderij geschat op ongeveer 11 miljoen, waarvan 3,5 miljoen voor bloedluis beheersing en 7,5 miljoen als directe schade

Bloedluis beheersen

Wilt u weten hoe u deze schade het beste kunt beperken? Hoe u preventief kunt handelen tegen bloedluis bij kippen?

Neem dan contact met ons op of kijk op onze pagina over Bio Controle Bloedluis. Een biologisch middel dat door de kippen opgepikt kan worden zonder schade aan te richten aan dier en mens.

Wilt u graag meer informatie over bloedluis beheersen met Bio Controle Bloedluis? Neem dan contact met ons op.

 

Bloedluis

Bloedluis