Nieuws

Houten windmolen: mooie plaatjes, lagere kosten en indirect hogere opbrengst

Geert Lindenhols uit het Drentse Zuidwolde heeft sinds kort een vijftien meter hoge houten windmolen op het erf staan. De energie die door de molen wordt opgewekt wordt aangewend voor het energieneutraal verwerken van koolzaad. Dat gewas verbouwt Lindenhols omdat het zorgt voor meer organische stof in de bodem, waardoor de akkerbouwgewassen die in vruchtwisseling volgen op de koolzaadteelt gemiddeld hogere opbrengsten halen.

Lindenhols koos heel bewust voor een ‘ouderwetse molen’ in plaats van de torenhoge bouwconstructies die tegenwoordig op de boerenerven verschijnen: “Het past mooi in het landschap. Het levert ongeveer een dertigduizend kilowatt elektriciteit op, hetgeen met bijvoorbeeld zonnepanelen niet lukt. Het waait wel altijd, maar de zon schijnt niet elke dag.”

“Verstoort landschap niet”

Agraservice Lindenhols organiseerde een buurtavond om de buren te informeren over zijn plannen. Hij kreeg geen negatief commentaar, maar slechts positieve bijval: “Het lijkt eigenlijk nog het meest op een watermolen. Hij ziet er gewoon erg mooi uit en verstoort het landschap niet. Omdat hij vlak achter de tien meter hoge loods is geplaatst valt hij nauwelijks op.”

Geen gas en elektriciteit

Nog belangrijker dan het mooie plaatje zijn de bedrijfseconomische voordelen van de houten windmolen voor het akkerbouw- en loonbedrijf. Lindenhols: “Wij verwerken en persen het koolzaad zelf. De persinstallatie wordt door de molen aangedreven, waardoor wij energieneutraal kunnen werken. Het koolzaadstro dat wij malen, daar zuigen we het stof vanaf en pelletiseren we. Daar hebben we onze warmte van. We hebben dus geen gas en dankzij de windmolen ook geen elektriciteit meer nodig op ons bedrijf. We hebben een biologisch middel ontwikkeld tegen bloedluis bij legkippen, daar wordt de meeste olie voor gebruikt en er rijden ook twee Claas tractoren op koolzaadolie.”

Vruchtwisselingsvoordelen

Volgens Lindenhols past een windmolen prima bij een akkerbouwbedrijf: “Hele hoge windmolens hebben een lang vergunningstraject en wordt door veel mensen gezien als een verstorend object. Ook past het inzetten van een windmolen voor de verwerking van koolzaad prima in onze filosofie om zelfvoorzienend te zijn. Daarnaast zorgt het indirect ook voor hogere opbrengsten. Koolzaad levert veel organische stof op. Er is geen gewas dat meer organische stof afzet in de bodem. Het bodemleven krijgt hierdoor een boost.”

“Tien procent meer opbrengst”

“Op de percelen waar ik koolzaad verbouw merk ik dat de grond een betere structuur heeft vanwege de mooie diepe penwortel die koolzaad heeft. Ik durf gerust te stellen dat het gewas dat ik het jaar erna teel tien procent meer opbrengst heeft. In de vruchtwisseling past het dus ook prima, enkel in het suikerbietenverhaal past koolzaad niet zo goed en dat komt omdat beide gewassen ‘redelijk familie’ van elkaar zijn. Koolzaad zit dan ook in de roulatie van percelen waar geen bieten worden verbouwd.”

Open dag

De Drentse akkerbouwer trekt veel bekijks met zijn retro-molen, maar zit niet te wachten op allerlei toeristen die zijn erf op fietsen, bijvoorbeeld tijdens het aardappelrooien: “Nee, liever niet. In oktober houden we een open dag en dan mogen mensen komen kijken bij onze houten windmolen.”

Bron: Akkerbouw Actueel